Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310-929635

ΝΕΑ

ΟΛΙΣΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D :Ο ρόλος της στην υγεία

 Βιταμίνη D :Ο ρόλος της στην υγεία

 

   Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συντίθεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα  και επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. Η πιο σημαντική ίσως ιδιότητα της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου. Επίσης, η βιταμίνη D διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών ενώ η μακροχρόνια  έλλειψη της έχει συσχετιστεί με πλήθος παθήσεων όπως:

 • Καρδιαγγειακές παθήσεις (Υψηλή πίεση και χοληστερόλη)
 • Ραχίτιδα,οστεοπόρωση
 • Σακχαρώδης Διαβήτης 1 και 2
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Εμφάνιση καρκίνου
 • Κατάθλιψη
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Φλεγμονώδης νόσος εντέρου
 • Παχυσαρκία
 • Άσθμα,βρογχίτιδα
 • Έκζεμα,ψωρίαση
 • Υποθυροειδισμό κ.α

Ακολουθεί μια σειρά συμπτωμάτων που συνήθως εμφανίζονται όταν υπάρχει  έλλειψη Βιταμίνης D και αυτά είναι:

 • Αδυναμία,μυικός πόνος και υπνηλία (Η χαμηλή Βιταμίνη D στην ουσία δυσκολεύει τη μυική συστολή)
 • Χαμηλό ανοσοποιητικό (Συχνές λοιμώξεις)
 • Υψηλή πίεση (Η Βιταμίνη D παίζει ρόλο στην κατακράτηση νερού)
 • Κατάθλιψη και εναλλαγές διάθεσης
 • Φλεγμονές στομάχου και εντέρου
 • Υπερβολική έκκριση ιδρώτα

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανεπάρκειας βιταμίνης D;

Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας μετρώνται με μια αιματολογική εξέταση που λέγεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D ή 25(OH) D3

 • τιμές 25(OH) D3 >25 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές
 • τιμές 25(OH) D3 20-25 ng/ml θεωρούνται οριακές ανεπάρκειας της βιταμίνης D
 • τιμές 25(OH) D3 < 20 θεωρούνται ενδεικτικές ανεπάρκειας της βιταμίνης D

 

 

Ποιά είναι η προτιμότερη πηγή βιταμίνης D;

 

     Είναι αναμφισβήτητο ότι ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για όλο τον πλανήτη.Εκθέτοντας στον ήλιο το σώμα μας για 20-30 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα,λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Bέβαια ο αναγκαίος χρόνος έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας κ.λπ

     Πέρα των άλλων ο ήλιος ,χάρη στην ισχυρή ανοσοενισχυτική του επίδραση,προλαμβάνει τις μολύνσεις από μικρόβια,μύκητες και ιους,προλαμβάνει τις περισσότερες μορφές καρκίνου,μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση,να βελτιώσει τη λειτουργία του θυροειδούς,μειώνει τα επίπεδα στρες,κατάθλιψης,αϋπνίας,οστεοπόρωσης.Ειδικά η άσκηση στην ηλιόλουστη ύπαιθρο δρα καταλυτικά στις περισσότερες καρδιακές παθήσεις. Βλέπουμε επομένως πως ο ήλιος δεν περιορίζεται απλά στην παραγωγή βιταμίνης D,αλλά ο ρόλος του είναι πολύ πιο σημαντικός.

Από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων,ειδικά ηλικιωμένων,με πολύ χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D ,οι οποίοι θα χρειαστούν για ένα διάστημα ένα συμπλήρωμα .

 

Παρενέργειες και αντενδείξεις χορήγησής της

 

     Η χορήγηση βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη) σε δοσολογία ως 1000 IU/μέρα είναι συνήθως ασφαλής,ενώ καλό είναι να συνδυάζεται(όπως και η χορήγηση ασβεστίου) και με τη βιταμίνη Κ για την αποτροπή εναπόθεσης περίσσειας ασβεστίου στα αγγεία και τους ιστούς.Έχουν αναφερθεί διάφορα συμπτώματα από την υπερβολική δοσολογία   όπως αδυναμία,ναυτία,υπνηλία, μεταλλική γεύση,ξηροστομία κ.α

    Οι κυριότερες αντενδείξεις χορήγησης της είναι :

 • Aυτοάνοσα νοσήματα (Η συστηματική της χορήγηση μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό)
 • Νοσήματα που προκαλούν υπερασβεστιαιμία (φυματίωση,υπερπαραθυροειδισμός, σαρκοείδωση,non-Hodgkin’s λέμφωμα)
 • Νοσήματα των νεφρών και πέτρες σε αυτά
 • Αρτηριοσκλύρηνση
 • Συγχορήγηση με στεροειδή,αντιεπιληπτικά,στατίνες μειώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης D
 • Συγχορήγηση με θειαζιδικά διουρητικά μπορεί να αυξήσουν πολύ το ασβέστιο στο αίμα

 

      Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η βιταμίνη D σχετίζεται με πλήθος παθήσεων μεταβολισμού και χρονίων νόσων και ότι η μακροχρόνια έλλειψή της επιδρά δυσμενώς στην υγεία του ανθρώπου.Για να αποκτήσουμε τα μέγιστα οφέλη της καλό είναι να εκτιθέμεθα απ’ ευθείας στο ηλιακό φως τακτικά για περίπου 20 λεπτά .Την χειμερινή περίοδο οι προτιμότερες ώρες ηλιοθεραπείας είναι   11π.μ -4μ.μ και την καλοκαιρινή όλη την ημέρα ,απλά αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής  1μ.μ-5μ.μ.Τέλος σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η απορρόφηση της βιταμίνης D επηρεάζεται αρνητικά όταν φοράμε γυαλιά ηλίου και από τη χρήση αντιηλιακών.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αισθάνεστε φουσκωμένοι όλη την ώρα-Και πώς να διορθώσετε το πρόβλημα

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αισθάνεστε φουσκωμένοι όλη την ώρα (και πώς να διορθώσετε το πρόβλημα)

 

Το φούσκωμα είναι ένα από τα συχνότερα παράπονα ,αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμο όταν καθορίσουμε την υποκείμενη αιτία.

Τι προκαλεί το φούσκωμα-μετεωρισμό;

 

 1. Υπερβολική ανάπτυξη κάντιντα στο εντέρο
 2. Διατροφικές δυσανεξίες
 3. Ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη
 4. Αντοχή στην ινσουλίνη
 5. Κακός συνδυασμός τροφών
 6. Ακατάστατα γεύματα-ανεπαρκής μάσηση
 7. Ανεπάρκεια των πεπτικών ενζύμων (συμπεριλαμβανομένης της δυσανεξίας στη λακτόζη)
 8. Άλλες αιτίες δυσβίωσης – βακτηριακή υπερανάπτυξη ή παράσιτα μικρού εντέρου

 

Πώς να απαλλαγείτε από το φούσκωμα

1. Υπερβολική ανάπτυξη κάντιντα

Η υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα  είναι εξαιρετικά συχνή και συνήθως προκαλείται από συχνή ή μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν την πεπτική χλωρίδα σας, επιτρέποντας τον μύκητα  που είναι ένας ευκαιριακός οργανισμός, να πολλαπλασιαστεί.Όταν υπάρχει υπερβολική κάντιντα στο σώμα, θα είστε φουσκωμένοι και θα έχετε αέρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ζυμομυκήτες ζυμώνουν τα τρόφιμα. Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν επίσης μεγάλη όρεξη για ζάχαρη ή υδατάνθρακες , θολή σκέψη, κόπωση, κολπικές μολύνσεις  και πιθανώς μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις.Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας: κατανάλωση δίαιτας χωρίς ζάχαρη, λήψη συμπληρωμάτων ή βοτάνων για εξουδετέρωση του μύκητα και αναπλήρωση της εντερικής χλωρίδας  με προβιοτικά.

2. Τροφική δυσανεξία

Η διατροφική δυσανεξία είναι διαφορετική από την αλλεργία στα τρόφιμα, καθώς είναι μια καθυστερημένη αντίδραση σε ένα τρόφιμο και όχι μια άμεση αντίδραση κνησμού, οίδημα ή αναφυλαξία. Οι τροφικές δυσανεξίες προκαλούν ανοσοποιητικό στρες και φλεγμονή και αυτό μπορεί επίσης να ερεθίσει την εντερική οδό προκαλώντας φούσκωμα. Οι πιο συνηθισμένες τροφικές δυσανεξίες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, ορισμένα φρούτα , ξηροί καρποί (αμύγδαλα και φιστίκια είναι συνηθέστεροι), σιτάρι, γλουτένη, καλαμπόκι ή άλλα.Ο μετεωρισμός θα βελτιωθεί μέσα σε 4-6 εβδομάδες από την εξάλειψη τυχόν επιβαρυντικών τροφίμων και ο εντοπισμός των ύποπτων τροφών μπορεί να γίνει με το τεστ δυσανεξίας.

3. Ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη

Η δυσανεξία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη (μια πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη) έχει αυξητική τάση, κυρίως λόγω των μεγάλων αλλαγών στο σιτάρι τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά και της υψηλής κατανάλωσης σιτηρών. Πολλοί άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη θα παραπονεθούν για φούσκωμα, με ή χωρίς αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.Κάνοντας ένα τεστ δυσανεξίας θα επιβεβαιώσουμε αν έχουμε όντως δυσανεξία στη γλουτένη.Ένας άλλος δείκτης για δυσανεξία στη γλουτένη είναι κάποιος που έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12.Εάν υποψιάζεστε ότι η γλουτένη μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για σας,καλό είναι να την αφαιρέσετε από το διαιτολόγιο σας ,να την επαναεισαγάγετε σε 4-5 εβδομάδες και να δείτε την αντίδραση του οργανισμού σας. Υπάρχουν τόσες πολλές εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τη γλουτένη: ρύζι, κινόα, κεχρί, καλαμπόκι και γλυκοπατάτα για να αναφέρουμε μερικές.

4. Αντοχή στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας ως απάντηση της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα. Τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται μετά το φαγητό. Όταν η ινσουλίνη απελευθερώνεται, ενεργοποιεί τα κύτταρα  ώστε να χρησιμοποιήσουν  γλυκόζη και λίπος από την κυκλοφορία του αίματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα δεν αποκρίνονται ή αποκρίνονται ασθενώς στο σήμα ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να εκκρίνει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη και τελικά να δημιουργεί τοξικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γνωστό ως υψηλό σάκχαρο στο αίμα.Τα συνήθη συμπτώματα της αντίστασης στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν: αύξηση βάρους (συχνά ταχεία σε περίοδο 2-3 ετών), έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και γλυκά, αυξημένη όρεξη και αίσθημα κούρασης και μετεωρισμού μετά το φαγητό.Εάν έχετε παρουσιάσει αυτά τα σημεία, και ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, μπορεί να έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη. Υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μπορούν να επιβεβαιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κατάσταση είναι θεραπευτική και αναστρέψιμη με αλλαγές στη διατροφή και άσκηση. Το κλειδί είναι να μειώσετε την πρόσληψη σακχάρων και υδατανθράκων, δίνοντας έμφαση σε περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ίνες και υγιή λίπη.

5. Κακός συνδυασμός τροφίμων

Όταν τα τρόφιμα συνδυάζονται ακατάλληλα, επιβραδύνεται η πεπτική διαδικασία και μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσπεψία.Ο μεγαλύτερος κανόνας συνδυασμού τροφίμων είναι να τρώτε μόνο τα φρούτα σας και να μην τα συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα, ειδικά πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, μην τρώτε ποτέ φρούτα αμέσως μετά το μεσημεριανό ψάρι.Άλλοι κανόνες συνδυασμού τροφίμων είναι να μην συνδυάζονται πρωτεΐνες με υδατάνθρακες. Αυτό γίνεται δύσκολο και σχεδόν αδύνατο με μια χορτοφαγική διατροφή, αλλά για όσους από εσάς τρώτε κρέας, πουλερικά ή ψάρι, δοκιμάστε να διαχωρίσετε τα άμυλα και τις πρωτεΐνες σας . Μπορεί να παρατηρήσετε πολύ μεγαλύτερη ευκολία πέψης. Για παράδειγμα, να έχετε ένα πρωινό που αποτελείται από φρούτα ,να έχετε ένα μεσημεριανό σνακ από ξηρούς καρπούς,φάτε ένα μεσημεριανό με κοτόπουλο ή ψάρι με πολλά λαχανικά και στη συνέχεια ένα  δείπνο με υδατάνθρακες όπως μια ψητή γλυκοπατάτα με ψητά λαχανικά.

6. Ακατάστατα γεύματα-ανεπαρκής μάσηση

Μια άλλη κοινή αιτία του φουσκώματος είναι όταν κάποιος τρώει ακατάλληλες ώρες. Όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν την κατάκλιση, η πέψη (και ο μεταβολισμός) θα υποφέρουν. Για παράδειγμα, παρακάμπτοντας το πρωινό και στη συνέχεια  φάτε ένα μεγάλο μεσημεριανό γεύμα θα προκαλέσει σχεδόν πάντα φούσκωμα – και επίσης θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης όπως περιγράφεται παραπάνω. Θα καταλήξετε φουσκωμένοι και κουρασμένοι, αναζητώντας  καφεΐνη για να παραμείνειτε παραγωγικός το απόγευμα.Τα σώματα μας λειτουργούν καλύτερα με τακτικούς και σταθερούς χρόνους γεύματος και το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα με συνέπεια. Στόχος για ένα πρωινό μέσα σε μία-δυο ώρες από το ξύπνημα, ένα κανονικό μεσημεριανό γεύμα και δείπνο πριν από τις 20:00. Συμπεριλάβετε μεσημεριανό πρωινό και μεσημεριανό σνακ, αν χρειαστεί.Η πέψη ξεκινάει από το στόμα και τη σωστή μάσηση.Θα πρέπει να μασάμε την τροφή μας τουλάχιστον 20-30 φορές πριν την καταπιούμε ,καθώς έτσι βοηθούμε τη διάσπαση των τροφών και διευκολύνουμε το έργο του στομάχου και του παγκρέατος και κατ’ επέκταση όλου του πεπτικού.Είναι σύνηθες το φαινόμενο να τρώμε γρήγορα και αγχωμένοι,είτε βλέποντας τηλεόραση είτε θέλοντας να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας χωρίς να μασάμε επαρκώς την τροφή μας.Συνέπεια αυτού είναι τα κομμάτια της τροφής που δεν πέπτονται να προκαλούν φούσκωμα και να προκαλούν το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου,κατάσταση που καταπονεί ολόκληρο τον οργανισμό,με συμπτώματα κόπωσης,πονοκεφάλους, εναλλαγές διάθεσης και γαστρεντερικές διαταραχές.

7. Ανεπάρκεια  πεπτικών ενζύμων

Τα πεπτικά ένζυμα παράγονται από το πάγκρεας για να βοηθήσουν με τη διάσπαση των τροφίμων σε μορφές που μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα σας. Τα ένζυμα διασπούν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και λακτόζη.Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα μπορεί να μην παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα, με αποτέλεσμα φούσκωμα, πόνο, δυσπεψία και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου. Μια ανεπάρκεια των πεπτικών ενζύμων μπορεί να προκληθεί από: 1) δυσανεξία σε τρόφιμα που προκαλεί φλεγμονή χαμηλού βαθμού στην εντερική οδό, 2) υπερανάπτυξη βακτηριδίων / μυκήτων / παρασίτων, 3) χαμηλή οξύτητα στομάχου, 4) χρόνιο στρες και 5) γήρανση.Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι επίσης μια μορφή ενζυμικής ανεπάρκειας, όπου δεν υπάρχει επάρκεια του  ένζυμου λακτάσης για τη διάσπαση της λακτόζης, με αποτέλεσμα την κακή πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η λήψη πεπτικών ενζύμων με τα γεύματά σας και η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος και να αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες ανισορροπίες, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τον οργανισμό να παράγει από μόνο του επαρκή ένζυμα.

8. Άλλες αιτίες δυσβίωσης  ή παράσιτα εντέρου

Πολλοί άνθρωποι φέρουν  επιπλέον παθογόνα βακτήρια και ακόμη και παράσιτα στο πεπτικό τους σύστημα.Αυτό είναι κάτι σύνηθες σε όσους καταναλώνουν συχνά ζωικά προιόντα π.χ κρέας ,καθώς τα παράσιτα και τα βακτήρια αναπτύσσονται  σε αυτό για να διευκολύνουν στην ουσία την πέψη του!Επιπλέον πολλές φορές οι συνθήκες μαγειρέματος και διαχείρισής του δεν καταστρέφουν τελείως τα παθογόνα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι διάρροια, απώλεια βάρους,φούσκωμα και κόπωση.Μέσω παρασιτολογικής εξέτασης και βιοσυντονισμού μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη παρασίτων ή βακτηριακής υπερανάπτυξης (δυσβίωσης)και με κατάλληλη διατροφή, βότανα και ενδεχομένως συμπληρώματα να επαναφέρουμε την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.

Συμπερασματικά, γνωρίζοντας την αιτία του προβλήματος και κάνοντας ουσιαστικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το μετεωρισμό και να κτίσουμε ένα υγιές πεπτικό!

χοληστερίνη-φίλος-ή-εχθρός
ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ

Χοληστερίνη – φίλος ή εχθρός; φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι κηρώδης  στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη  των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης απαντώνται και στις μεμβράνες των φυτών.

Η χοληστερίνη αποτελεί βασική δομική ουσία όλων των κυττάρων μας και είναι απαραίτητη για πλήθος από μεταβολικές διεργασίες. Πιο συγκεκριμένα :

 • Σταθεροποιεί και προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από οξείδωση
 • Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των χολικών οξέων που προάγουν την πέψη των λιπών
 • Είναι το βασικό συστατικό των στρεσογόνων και των ορμονών του σεξ.Τουλάχιστον το 50% των επινεφριδίων μας αποτελείται από χοληστερόλη
 • Μεγάλο ποσοστό χοληστερόλης συναντάται και στον εγκέφαλο και προάγει την ανάπτυξή του
 • Βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών
 • Προστατεύει τα νεύρα και τις αρτηρίες από αλλοιώσεις και φλεγμονές
 • Προάγει την υγεία των νεφρών και του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Συντελεί στην σύνθεση της τόσο σημαντικής Βιταμίνης D

Επειδή η χοληστερίνη είναι τόσο σημαντική   για τη διατήρηση της ζωής, ο οργανισμός μας, πέρα από εξωτερικές πηγές την παράγει και ο ίδιος κυρίως από το συκώτι. Υπολογίζεται ότι μόνο ένα 5% της χοληστερόλης κυκλοφορεί στο αίμα, καθώς το   υπόλοιπο   ποσοστό χρησιμοποιείται για τις διάφορες κυτταρικές λειτουργίες.

Αν προσλάβουμε περισσότερη  ποσότητα  χοληστερίνης με την τροφή, τότε το σώμα μας,  έχοντας την ιδιότητα να προσαρμόζεται, στέλνει μήνυμα στο συκώτι για να ελαττώσει την παραγωγή της. Αυτός ο μηχανισμός μεριμνά ώστε η χοληστερόλη να   επαρκεί   για την επιτέλεση των λειτουργιών του οργανισμού.

Η πραγματική αιτία της αυξημένης χοληστερίνης

Γνωρίζουμε από  τη  χημεία ότι  υπάρχει η  οξύτητα και η  αλκαλικότητα, έτσι  και  η βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος καθορίζεται από το αν οι τροφές που καταναλώνει ωθούν το σώμα προς την όξινη ή προς την αλκαλική πλευρά. Είναι διαπιστωμένο ότι η υγεία του οργανισμού ρέπει προς την αλκαλικότητα, όπου όλες οι λειτουργίες επιτελούνται ομαλά και η κυκλοφορία των υγρών στο σώμα είναι απρόσκοπτη και ομαλή, ενώ η οξύτητα από την άλλη κάνει τους ιστούς και τα υγρά να ‘’κολλούν΄΄ μεταξύ τους, το σώμα να αφυδατώνεται και να κωλύονται οι περισσότερες λειτουργίες του. Καταναλώνοντας τροφές όξινες  όπως είναι  το  κρέας  και τα   παράγωγά του, το γάλα και τα παράγωγά  του, αυγά, δημητριακά,  αλκοόλ, καφέ, ζάχαρη, κάπνισμα προάγουμε την οξύτητα και επομένως την αλλοίωση των κυτταρικών μεμβρανών και των αγγείων. Μόλις ο οργανισμός αντιληφθεί την αλλοίωση αυτή θα δημιουργήσει φλεγμονή ώστε να μπορέσει να επανορθώσει τη βλάβη και μέσω της φλεγμονής να επουλωθεί ο κατεστραμμένος ιστός ή αγγείο. Όπως αναφέρηκε και  προηγουμένως η  χοληστερόλη είναι μια αντιφλεγμονώδης  ουσία την οποία και χρησιμοποιεί το σώμα για να επουλώσει τις  φθαρμένες  αρτηρίες προκειμένου να  προληφθούν τα πολλαπλά καρδιακά επεισόδια και αυτός είναι ο λόγος όπου παρατηρούμε συσσώρευση χοληστερίνης στα τοιχώματα των αρτηριών. Χωρίς την  χοληστερίνη  η φλεγμονή θα ήταν ανεξέλεγκτη. Βλέπουμε  επομένως  πόσο  ευεργετική  είναι  η χοληστερίνη. Από την άλλη όμως συνεχίζοντας να καταναλώνουμε τροφές όξινες με υψηλή περιεκτικότητα οξειδωμένης χοληστερίνης το σώμα μην έχοντας άλλη επιλογή θα συνεχίσει να  εναποθέτει αυτό το προστατευτικό τείχος χοληστερίνης (LDL χοληστερίνη) στις αρτηρίες για να τις προστατέψει από την φλεγμονή, με επακόλουθο την αρτηριοσκλύρηνση και το επακόλουθο καρδιακό επεισόδιο. Η φλεγμονή είναι η αιτία και όχι η χοληστερίνη.

Οι δείκτες που είναι προτιμότερο να μετράμε πέρα της χοληστερίνης,της HDL-LDL και των τριγλυκεριδίων  είναι η CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) που αποτελεί δείκτη φλεγμονής, η  ομοκυστεΐνη  που είναι  δείκτης  αθηρωμάτωσης, καρδιακής  ανεπάρκειας και  αλτσχάιμερ και  τέλος οι  δείκτες α-λιποπρωτεΐνη Lp (a), απολιποπρωτεΐνη Α1 και Β. Η απολιποπρωτεΐνη Α1 απαντάται στη HDL χοληστερίνη και η Β στην LDL και μας δείχνουν την επικινδυνότητα για ένα έμφραγμα,ενώ τα επίπεδα Lp (a) φαίνεται να προσδιορίζονται γενετικά και δεν είναι εύκολο να μεταβληθούν.

Συσχέτιση άγχους και χοληστερίνης

Ο οργανισμός μέσα από έναν άλλο μηχανισμό   σοφίας, όταν δεν   επαρκούν τα   αποθέματα   χοληστερίνης για να   επιτελέσει τις   βασικές   του λειτουργίες, στρεσσάρεται. Τα επινεφρίδια έτσι στέλνουν ακαριαία μήνυμα στο ήπαρ για την παραγωγή ενδογενούς  χοληστερόλης. Επειδή    η  χοληστερόλη  αποτελεί  βασικό  συστατικό των  στρεσογόνων  ορμονών, οποιαδήποτε μορφή άγχους συνεπάγεται και απώλεια μεγάλων ποσοτήτων χοληστερόλης και για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, το ήπαρ ξεκινά την παραγωγή επιπλέον χοληστερίνης , με αποτέλεσμα και την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης και στο αίμα.

Τρόποι προστασίας από την αρτηριοσκλύρηνση

Τα παρακάτω μέτρα θα βοηθήσουν να αναστραφεί η εναπόθεση χοληστερίνης στα αγγεία και η καρδιοπάθεια :

 • Τακτική άσκηση-ήπιο περπάτημα τουλάχιστον 1 ώρα τη μέρα
 • Τακτική λήψη νερού
 • Εξάλειψη της ζωικής πρωτεΐνης από το διαιτολόγιο,όπως και ζάχαρης και ραφηναρισμένων δημητριακών
 • Υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα,λαχανικά και λιγότερο ξηρούς καρπούς
 • Αποφυγή του στρες μέσω ενασχόλησης σε κοινωνικές ομάδες κτλ
 • Καθαρισμός του ήπατος
 • Καθαρισμός της γαστρεντερικής οδού
 • Ενδυνάμωση των επινεφριδίων
 • Αποφυγή παρακολούθησης τηλεόρασης

Ακολουθώντας μια διατροφή κατά 80% ωμοφαγική(φρούτα,λαχανικά) θα μπορέσει σταδιακά να αφαιρεθεί από μόνη της η αθηρωματική πλάκα και οι λίθοι χοληστερίνης που μπορεί να φράζουν κάποιους πόρους. Οι ωμές τροφές μειώνουν τις φλεγμονές μέσω της αλκαλοποιήσης, αυξάνουν την  παραγωγή  στεροειδών  και έτσι  διαλύουν τις  πλάκες χοληστερίνης και τα λιπίδια.

 

Εξισορρόπηση της χοληστερίνης με φυσικούς τρόπους

Όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω μια αλκαλική διατροφή βασιζόμενη σε φρούτα, λαχανικά και σε μικρή ποσότητα ξηρούς καρπούς θα ελαττώσει την εξωγενή χοληστερόλη και τις φλεγμονές με αποτέλεσμα να μειωθεί και η ολική χοληστερόλη.

Ειδικότερα τα καρότα και άλλες τροφές που περιέχουν πηκτίνη, όπως τα μήλα και τα εσπεριδοειδή πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ ελαττώνουν αρκετά την χοληστερίνη. Επίσης τα αβοκάντο, τα κάστανα, τα φασόλια, το σέλινο, το σκόρδο και το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το κάρδαμο, η κανέλα, το μοσχοκάρφι. Η πολυκοσανόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται στη φλούδα του λεμονιού και έχει αποδειχτεί ότι η μάσηση φλούδας βιολογικού λεμονιού μία φορά τη μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης ως και 25%. Επίσης η ερυθρή μαγιά ρυζιού και η τριγωνέλλα κάνουν το ίδιο.

Κίνδυνοι από την υποχοληστεριναιμία

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν σε άτομα που έχουν φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να την κατηγορούμε τόσο πολύ.

Από την άλλη, καθώς η χοληστερίνη αποτελεί βασικό δομικό υλικό κυττάρων και ορμονών, οι πολύ χαμηλές τιμές της θα επιφέρουν πλήθος άλλων προβλημάτων, όπως τάση για κατάθλιψη, διανοητικά νοσήματα, κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρκίνο, αναιμία, ηπατοπάθεια και πτώση του ανοσοποιητικού. Επομένως όσοι παίρνουν στατίνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μη μειωθεί πολύ η ολική χοληστερίνη.

ορθή διατροφή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η ορθή διατροφή

Είναι αναμφισβήτητο ότι η διατροφή παίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο στην υγεία, καθώς είμαστε στην ουσία ότι τρώμε, ή αν θέλουμε να το διατυπώσουμε καλύτερα , είμαστε ότι απορροφούμε. Παρ΄ όλη την οικονομική συκγυρία της εποχής μας, ο άνθρωπος έχει πρόσβαση σε μια αφθονία και ποικιλία τροφών, ώστε να μπορεί να επιλέγει αυτό που πιστεύει ότι του ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί ο καθένας γρήγορα και σχετικά οικονομικά να βρει ένα τρόφιμο, οπουδήποτε και αν βρίσκεται,πράγμα το οποίο πριν κάποια χρόνια θα ήταν αδιανόητο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ